Menü Bezárás

Milyen szerszámok kellenek egy burkolónak?

Mivel építőiparban dolgoztam egy ideig, sok ismerőst szereztem, akik ebben az iparágban tevékenykednek. Az én feladatom jellemzően az volt, hogy különböző szakmák képviselőit megtaláljam, és leszerződtessem egy-egy kivitelezés során. Sosem követtem az eseményeket azt követően, hogy az építkezés megkezdődött, így viszonylag ritkán láttam, hogy ténylegesen, hogyan is zajlik egy-egy munkafolyamat elvégzése, vagy mit is csinál, milyen eszközöket használ adott szakma képviselője.

A burkolás, mindig is egy misztikus szakma is volt számomra. Amikor volt rá alkalmam, csodálattal néztem a burkolókat, ahogy felöltöztetik a csupasz falakat, vagy a padlót. Színt, életet visznek a sivárságba, mindezt úgy, hogy a fizika alaptörvényeit is kijátszva, függőlegesen raknak fel viszonylag vékony csempéket, melyek jó esetben 15-20 évig is a falon maradnak. De melyek is azok a szerszámok, amik ezt lehetővé teszik? Nézzük meg őket részletesen.

Alapvetően megkülönböztethetünk hideg és melegburkolást. Hideg burkolás lehet beltéri és kültéri, míg a melegburkolás esetén inkább az előbbi jellemző.

Legyen hideg, vagy melegburkolás, végezze azt szakember vagy mi magunk, mindenképpen szükségünk van szerszámokra, hogy a feladatot elvégezhessük. Ha szakemberrel dolgoztatunk, nyilván nem kerül szóba a szerszámok megléte, minősége, márkája, viszont ha laikusként, magunk szeretnénk nekiállni egy feladatnak, jól kell megválasztanunk a burkoló szerszámainkat.

Hidegburkolás

Jellemzően a vizes helységek fal és padló burkolását értjük e tevékenység alatt, de egy terasz vagy medence elkészítése is hidegburkolásnak tekinthető. A kültéri és a beltéri hidegburkolás nem igényel eltérő szerszámokat, így ezeket egy csoportba tudjuk gyűjteni.

  1. Vágószerszámok: Bármilyen méretű, vagy alakú helység burkolásába is kezdünk, előbb vagy utóbb abba a problémába ütközünk, hogy a csempék vagy járólapok már nem adják ki a rendelkezésre álló síkot. Szükségessé válhat a lapok vágása. Erre több eszköz alkalmas, melyeket adott esetben párhuzamosan is használnunk kell. Ilyenek lehetnek a kézi csempevágók, csempevágó fogók, csempefűrészek, csempereszelők, körkivágók, de gyémántkoronggal felszerelt sarokcsiszolóra is szükség lehet.
  2. Jelölő szerszámok: A pontos, minőségi munkához, előzetes tervezés kell. Hogy helyezkednek el a lapok a valóságban, hol kell faragni, vagy vágni azokból. A helység és a csempék megjelölése is szükséges feladat. Krétás csapózsinór, acélvonalzó, zsírkréta, vízmérték, vezetőléc és függőón, vagy ácsderékszög, minden burkoló szakember táskájában ott kell, hogy legyen.
  3. Burkolatfektető szerszámok: Az előző két csoportban a tényleges csempézést megelőző tevékenységekhez szükséges szerszámokról esett szó. A legfontosabb és egyben befejező művelete a burkolásnak, maga a csempék elhelyezése a végleges helyükön. Mindehhez a következőkre lesz szükség: Fogazott glettvas, simító, csempekereszt, gumikalapács, szivacs és tiszta rongy.
  4. Kiegészítő szerszámok: Idetartozhatnak azok az eszközök, melyek a ragasztó vagy fugázóanyagok tárolására, keverésére szolgálnak, esetleg a korábbi burkolatok eltávolítására, vagy adott rész előkezelésére alkalmasak. Keverőszárak, fúrógép, vödrök, feszítővas, bontókalapács, véső, ecsetek, festékhengerek tartozhatnak ide.

Meleg burkolás

A ma rendelkezésre álló melegburkoló anyagok alkalmazása, nagyon dekoratív és kreatív megoldásokat eredményezhetnek, de minden felület más előkészítési és fektetési feladatokat igényel. A hidegburkolásnál felsorolt szerszámok egy része alkalmas lehet a melegburkolási feladatok elvégzéséhez is, de az átfedések mellett, vannak különbségek is. A következőkben ezekre szeretnék kitérni részletesebben.

  1. Vágószerszámok: Rugalmas burkolatok esetén, linóleumvágó kést, faburkolat esetén kézi fűrészt, elektromos körfűrészt, lyukvágó adaptert, míg padlószőnyegek esetén lemez vagy szőnyegvágó ollót kell, hogy használjunk.
  2. Burkolatfektető szerszámok: Rugalmas burkolatoknál, forrólevegős hegesztőpisztolyt, simító hengert, faburkolatnál, szegbelövő, vagy szegbeütő gépet, padlószőnyeg fektetésekor, pedig tűzőgépet és speciális vasalógépet alkalmazhatunk.

Láthatjuk, hogy milyen szerteágazó kínálat mutatkozik a burkoló szerszámok között. Nem mindegy, hogy mit, hova, milyen technikával kívánunk rögzíteni. Aki érdeklődik a téma iránt, vagy most kezdené a szakma kitanulását, cikkünkből megfelelő információkat szerezhet arról, hogy milyen szerszámok kellenek egy burkolónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük