Menü Bezárás

Milyen szerszámok kellenek egy duguláselhárítónak?

Dugulást elhárítani akár mi magunk is tudunk, viszont mindenképpen kelleni fog hozzá pár hasznos szerszám, amivel könnyebben és hatékonyabban oldhatjuk meg a feladatot. A duguláselhárítás szerszámok szinte bárhol beszerezhetőek, így nem kell értük messze sem menni. 

Ebben a cikkben arról számolunk be, hogy milyen eszközökre lesz szükséged, ha egymagad oldanád meg a feladatot. 

Miért kellenek a szerszámok?

Minden lefolyó tartozéka egy szűrő, amely azt akadályozza meg, hogy a nagyobb szennyeződések a lefolyócsőbe jussanak, azonban a tisztítószerek vizes oldatát nyilván leengedik a lefolyóba. Ezek azonban letapadnak a cső belső felületére és megszikkadnak, fokozatosan csökkentve ezzel a cső átmérőjét. De a hideg víz hatására a szifon környékén is lerakódnak, ennek megakadályozására fontos lenne a melegvizes öblítés. Ha már eldugult a rendszer valahol, akkor azt már nem ilyen könnyű megoldani, hogy el tudjon folyni a víz.

Hogyan előzhető meg a probléma?

Fontos a megelőzés, ezért a lefolyó szűrőket, szifonokat és padlóösszefolyókat rendszeresen tisztítani kell. Ha kiszedtük a szennyeződéseket a lefolyókból, akkor a csövet érdemes forró vízzel átmosni, így a még képlékeny lerakódásokat is el lehet tüntetni.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a probléma?

Amikor azonban a zsírok is lerakódnak a lefolyócsövek falára, akkor azt már csak a lefolyótisztító szerek segítségével lehet eltüntetni, úgy hogy hosszabb ideig beáztatjuk a csövet és utána forró vízzel kell átmosni. Ez a vízsugár még a régebbi, vékonyabb csövek belsejét is átmossa, különösen akkor, ha ezeket többször tisztítjuk. 

Abban az esetben azonban, amikor így sem oldódik ki a dugulás akkor  már komolyabb eszközökhöz kell nyúlni.  Először a kézi pumpával próbáljuk meg átjárhatóvá tenni a csövet úgy, hogy a pumpa erős nyomásával kimozdítható a lazább szennycsomó, de a túlfolyó nyílásokat ilyenkor be kell tömni, mert a pumpa által kifejtett légnyomás itt távozik. A pumpával lefelé nyomva és felfelé húzva is szívóhatást tudunk kifejteni. Ha még így sem távozik a szennydugó, akkor a lefolyótisztító folyadékkal kombinálva kell megpróbálni átjárhatóvá tenni a csövet.

Igen ám de vannak olyan esetek amikor a szennydugó ettől erősebb és nem reagál a kezelésre. Ilyen esetben valószínű, hogy valami szilárd anyag is belekerült a lefolyóba.

Duguláselhárítás szerszámok

Ekkor jön a duguláselhárító spirál, hétköznapi nevén csőgörény. Ezt az kézi eszközt bármelyik barkácsáruházban be lehet szerezni. Ez az eszköz egy rugalmas, nagyon hajlékony acélspirál, amelyben szintén hajlékony többeres acélsodrony van, a végén egy kerek, spirális lazító fejjel.

Ez a huzal, amit leengedünk a lefolyócsőbe forgatható, és a rugalmassága miatt az egész csövön végig tudjuk vezetni. Több méteres változatokban készül, így segítségével az egész cső kitisztítható, esetenként forró vizes segítséggel.

Célszerű, ha minden lakásban, családi házban a pumpa mellett tartunk egy ilyen eszközt otthon, nagy segítségünkre lehet régi, vékony csővezetékeknél is. Vannak azonban olyan esetek amikor még így sem tudjuk megszüntetni a dugulást, ekkor azonban már a hivatásos duguláselhárító szakember segítségét kell igénybe venni. Nekik vannak olyan speciális gépi meghajtású szerszámaik, amelyekkel bármilyen dugulást ki tudnak oldani.

Összegezve

Dugulás esetére tehát mindenképpen jó, ha tartunk otthon olyan eszközöket, amivel magunk is megpróbálhatjuk elhárítani a dugulást. Ilyen eszközök a kézi pumpa és a duguláselhárító spirál, más néven csőgörény. Jó ha tartunk otthon lefolyótisztító szereket és időnként, megelőzésképpen áttisztítjuk velük a lefolyókat. Abban az esetben, ha nem sikerül a dugulás megszüntetése, akkor szakember segítségét tudjuk kérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük