Menü Bezárás

Milyen szerszámok kellenek egy kertésznek?

A kertészkedés egy olyan tevékenység, mint a főzés. Akadnak emberek, akik úgy születnek, hogy értenek hozzá, vannak, akik csak idővel kedvelik meg, viszont előfordulnak olyan emberek, akiket egyáltalán nem vonz ez a terület. Szerencsére ők egyre kevesebben vannak, hiszen a legtöbbünk megtalálja a kertészkedés előnyeit. Viszont ahhoz, hogy tényleg élmény legyen a kinti munka, szükség van néhány kertész szerszámra, amellyel megkönnyítjük az életünket. 

Ebben a cikkben ezeket az eszközöket mutatjuk be részletesebben.

A legfontosabb kertész szerszámok

Egy kezdő kertésznek sokszor még az is hatalmas gondot tud okozni, hogy nem tudja, mivel induljuk el az úton. A legjobb, ha időben beszerezzük az alapvető kertész szerszámokat, így mindig kéznél lesznek azok a kellékek, amikkel ültetni, ásni, lyukat csinálni, gerebélyzni lehet. Ehhez azonban nem árt egy olyan tárolóhelyiség, ahol ezek a dolgok kényelmesen elférnek, a téli időszakban is. 

Ásó

Az első szerszám a talajgondozáshoz elengedhetetlen ásó, amelynek két típusa is van. Az egyik a csúcsos, a másik pedig az egyenes élű. Előbbi remek választás tömör és kötött, főként agyagos talajhoz, hiszen sokkal könnyebben le tudjuk nyomni a földbe. A másik azonban inkább a laza földhöz jó megoldás, hiszen ezzel egyszerre nagyobb mennyiséget is meg tudunk emelni. 

Kapa

A kapa a másik olyan szerszám, amely nélkül lehetetlen bármilyen kerti tevékenységet végezni. Mielőtt ugyanis a növények, magok, bokrok, virágok a földbe kerülnek, muszáj gazolni és helyet csinálni. Ebből szintén létezik csúcsos és egyenes kialakítású típus, amelyet a talaj kötöttségéhez mérten szükséges megválasztani. A kapa kiváló megoldás a föld lazításához, valamint jó választás, ha nagy a gyomlálni való terület. 

Gereblye

A harmadik eszközt legfőképpen a kertészetben, azon belül a veteményes kialakításához szokták alkalmazni. Ahhoz ugyanis, hogy a földet el lehessen egyengetni, szükség van a gereblye fogaira, amivel a göcsörtös darabokat eltávolíthatjuk, a helyén pedig csak sima talaj marad. Itt a fej szélessége az, amivel kapcsolatban több mindenre kell ügyelni. Különféle opció áll rendelkezésünkre, hiszen a szabályos vagy az egyenetlen helyeken gyorsabban tudunk haladni egy szélesebb változattal. A szűk területeken azonban a keskenyebb kialakításra lesz szükségünk. Remek megoldás, ha leveleket és vágott füvet akarunk összegyűjteni. 

Ültetőkanál

Ami szintén fontos eszköz, az egy ültetőkanál, amely a palánták és a virágok kihelyezéséhez elengedhetetlen kellék, itt ugyanis nem szükséges akkora gödör, így az ásót ilyenkor nem érdemes elővenni. Lehetőleg olyat vegyünk, amely kellő vastagsággal és masszív szerkezettel rendelkezik, hiszen csak ezzel tudunk még a keményebb talajba is növényt ültetni. 

Összegezve

A kertész szerszámok tehát széles skálán mozognak, azonban a kertműveléshez erre a négy alapvető eszközre lesz szükségünk. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük