Menü Bezárás

Milyen szerszámok kellenek egy ácsnak?

Rengeteg olyan tevékenység van, amely mára már kihalt, azonban az ácsmesterség pont egy olyan szakma, amire a mai napig szükség van. Az ács szerszámok szinte minden háztartásban megtalálhatóak, nem is gondoljuk, hogy mennyi olyan eszközünk van, amivel tetőt lehet csinálni. Általánosságban elmondható, hogy ezek az eszközök is folyamatosan fejlődnek, így főként az anyaghasználat nem mindegy, hogy milyen típust választ magának egy ácsmester. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire van szüksége egy olyan szakembernek, aki egész nap a tetőn dolgozik. 

Ácsok manapság

Napjainkban olyan precíz műszerek látnak napvilágot, amelyek nagyban megkönnyítik és hatékonyabbá is teszik az ácsok számára a munkát. Az ács szerszámok nemcsak a mesteremberek kezében állnak jól, hiszen otthon is számos esetben szükség van rájuk. Legyen szó a fa megmunkálásáról, vagy éppen egy kis javítási feladatról. Ezeknek az eszközöknek a segítségével egyedi és fából készített alkotásokat tervezhetünk meg és készíthetünk el, amihez egyáltalán nincsen szükség sem tapasztalatra, sem pedig szakértelemre. 

A legfontosabb ács szerszámok

Az ácsok többsége manapság saját szerszámmal dolgozik, hiszen így biztosak benne, hogy minden rendeltetésszerűen tudnak alkalmazni az egyes feladatok során.

Kézi és gépi fűrész

Az egyik fontos szerszám a kézi fűrész, hiszen enélkül nem tudnak dolgozni. Ezt főként speciális vágásokhoz veszik elő, ahol valami miatt a gépi változat nem tud jó szolgálatot tenni. Amikor méretre vágásról van szó, akkor azonban számítani kell arra, hogy az ácsok láncfűrészt és gyorsdarabolót vesznek kézbe. Ezek a kellékek jelentősen felgyorsítják a munkafolyamatokat, hiszen ezáltal nem kell a cserépléceket kézzel darabolni, hiszen a gépnek köszönhetően az időigényes tetőgerendák méretre szabása sem okoz problémát. Volt persze idő, amikor ez kicsit másként történt, a modern technológia azonban mindent megváltoztatott. 

Ácskalapács

A másik elengedhetetlen eszköz az ácskalapács, ami a nevéből adódóan a szakma egyik legfontosabb szerszáma. A különlegességét a kétoldalú fej adja, aminek az egyik felén a szegek beveréséhez szükséges kalapácsrész található, míg a másik fele a hajtott villás forma, amivel ezeket a szegeket lehet kihúzni. Az idők során nem igazán változott a kialakításuk, azonban sok esetben számos extrát tartalmaznak, amelyek még könnyebbé teszik a munkát a tetőn. 

Az egyik ilyen a mágneses fej, ezáltal a szegek nem potyognak mindenhova, az eszköz ugyanis összegyűjti azokat. A másik remek tulajdonsága a markolat, amit korábban nem vontak be semmivel, ma azonban üvegszálas és gumis bevonattal is készülnek ácskalapácsok, amelyet elnyelik a visszaütés energiáját, ezáltal kevésbé lesz megterhelő vele a munka. 

Összegezve

Két olyan szerszám tehát biztosan van otthon, amelyek az ács szerszámok közé tartoznak. Az egyik a fűrész, a másik pedig az ácskalapács, amelyek nélkül szinte lehetetlen tetőn dolgozni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük