Menü Bezárás

Milyen szerszámok kellenek egy bádogosnak?

A minap az utcán sétáltam, mikor egy ismerős arcra lettem figyelmes. Egy volt gimnáziumi osztálytársam volt az, aki 2 év után ott hagyta az iskolát és saját vállalkozásba kezdett. Nem volt róla tudomásom, hogy mivel foglalkozik, de ott az utcán beszélgetve ez valahogy szóba sem került. Telefonszámot cseréltünk majd elbúcsúztunk. Mindenki ment a saját dolgára.

Pár nappal később az építési vállalkozó hívott, hogy elkészültek az ereszcsatornák, meg a csatornakampók az új családi házamhoz, de Ő vidéken van, nem tudja elhozni azokat. Megkért, hogy ugorjak be a bádogoshoz, és hozzam el azokat.

Semmi gond, autóba pattantam, és a megadott címre hajtottam. Miután leparkoltam, beléptem a műhely ajtaján és legnagyobb meglepetésemre azt az ismerősömet találtam ott, akivel pár nappal ezelőtt az utcán összefutottam. Mint kiderült, ezért a bádogos vállalkozásért hagyta ott annó az iskolát.

Ha már ott jártam, megkértem, hogy mutassa meg a műhelyt, illetve azt is, hogy milyen bádogos szerszámokat használnak.

Kérésemre elmesélte, hogy alapvetően két részre lehet osztani a bádogos tevékenységét, és e két részhez használnak különböző, és néha hasonló szerszámokat is. Az egyik tevékenység, természetesen a gyártás. Ez általában a műhelyben történik, és van a szerelés, ami viszont az esetek nagy részében az építkezés helyszínén zajlik. Röviden összecsoportosítva, az alábbi eszközöket használják a gyártási és előkészítési, illetve a szerelési fázisban.

Bádogos szerszámok, gyártás és/vagy előkészítés során:

Mérőszerszámok:
Mint minden gyártási folyamatban a bádogozásnál is szükség lehet eszközökre, melyek a termék végleges méretének meghatározásához szükségesek. Ilyenek lehetnek a krétás csapózsinór, mérőszalag, ácsderékszög, vagy a speciális bádogos sablonok is.

Vágószerszámok:
Ha megvannak a pontos méretek, az alapanyagból végterméket kell gyártani, amihez elengedhetetlen azok méretre vágása. A bádogosok a következő eszközöket használhatják; lemezolló, lyukolló, lemezvágó olló, sarokkivágó

Formaalakító szerszámok:
Sajnos csak ideális esetben alkalmazhatók az alapanyagok anélkül, hogy azokat át kellene szabni, vagy a formájukat meg kellene változtatni. Ilyen esetben használhatjuk a falcfogókat, csatornavas hajlítókat, bádogos fogókat, de itt lehet szükség bádogos kalapácsra vagy falcelzáró fogó alkalmazására is.

Sorolószerszámok:
Két, vagy több azonos anyagból álló elem összeillesztése során lehet szükségünk, bádogos lánghegesztőre, illetve forrasztóra. Amennyiben nem hő segítségével szeretnénk a kötéseket létrehozni, alkalmazhatunk kézi vagy elektromos szegecshúzót, illetve tűzőkalapácsot is.

Bádogos szerszámok, befejező munkák során:

Mint minden szakmában, a bádogozás esetén is szükség lehet olyan szerszámok alkalmazására, melyek kevésbé specifikusak, azokat az élet több területén is használhatjuk. Ezek azok az eszközök, melyek lehetővé teszik a már elkészült fém elemek rögzítését. Ácskalapács, fúrógép, furatjelölő, estleg szigetelésvágó vagy fűrész.

Miután a műhelyben végeztünk, pár nappal később a bádogos csapat megjelent a telkemen és felszerelték a korábban már általam elhozott csatornákat. Természetesen végig figyelemmel kísértem a tevékenységüket és ámulattal csodáltam, hogy milyen légiesen közlekednek a szerelés során a munkatársak, és most élőben is megfigyelhettem, hogy milyen szerszámok kellenek egy bádogosnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük