Menü Bezárás

Akkus fúrógép vagy vezetékes fúrógép?

Az alábbiakban arra a kérdésre keressük a választ, hogy a címben is szereplő gépek közül melyik lehet ideálisabb, vagy jobb, esetleg megfelelőbb különböző feladatokra. Elárulom már az elején, hogy nem fogunk tudni válaszokkal szolgálni, hiszen amennyi felhasználási terület, annyi gép. Az akkus és a vezetékes fúrógép is rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. A vásárlás előtt mindenkinek, saját magának kell mérlegelnie azt, hogy adott feladat elvégzéséhez melyik eszköz lesz megfelelőbb számára.

Az egyszerűség kedvéért pontokba szedtük azokat a tényezőket, melyek esetében összehasonlítjuk az akkus és a vezetékes fúrógépeket. Többször fogunk arra a következtetésre jutni, hogy a vagy-vagy helyett, inkább a két gép párhuzamos kezelése lehet a megfelelő döntés, de nem minden esetben.

Felhasználási terület

Mint minden gép esetében, a fúrógépeknél is először meg kell határoznunk, hogy hol, mikor, meddig, és mire szeretnénk azt használni. Egy panellakásban egy polc, vagy egypár kép felakasztásához, nem biztos, hogy ideális egy akkus fúrógép beszerzése. A betonba való fúrásra a vezetékes gépek alkalmasabbak, illetve az akkus fúrógépek esetében, melyek megfelelnének, azok ára már magasabb kategóriát feltételez. Ellenben egy építési területen, ahol még az elektromos hálózat nincs kiépítve vagy a körülmények, adott esetben életveszélyessé tehetik a munkavégzést (nedves környezet), az akkus fúrógépek tökéletesen használhatók. 2-3 feltöltött akkumulátorral akár órákig is lehet tevékenykedni. Felhasználási terület esetében nem tudunk konszenzusra jutni, hogy melyik fajta fúrógép a nyerő.

Ár

Az árak esetében, ha az olcsóság számít, mindenképpen az akkus fúrógépek vannak rosszabb helyzetben, hiszen az alapgép mellett a töltőt, illetve magát az akkumulátort (akkumulátorokat) is meg kell vásárolni. Vezetékes fúrógép esetében ezekre nincs szükség. Ha a gyári kábel hossza nem megfelelő, opcionálisan hosszabbító kábelre lehet szükség a használathoz. Amennyiben az ár fontos meghatározó tényező, akkor a vezetékes fúrógép viszi ebben a kategóriában a pontot.

Ergonómia

Itt is a legfontosabb kérdés, hogy mire szeretnénk használni az eszközt. Alapvető szabály, hogy egy akkus fúrógép egy kézzel, a vezetékes fúrógép, -az esetek elenyésző százalékát nem számolva- csak két kézzel kezelhető. Persze ez sincs kőbe vésve, de az átlagos felhasználók esetében megfigyelhető a felhasználásoknak ezen módjai. A súly is fontos kérdés. Az akkus fúrógépek esetében a súlyelosztás jobban megoldott, pontosan azért, hogy egy kézzel is kezelhető legyen. Ezzel szemben a vezetékes eszközöknél a burkolaton belül a motor elhelyezkedése általában a gép egyik végét nehezebbé teszi a másiknál. Ha az egykezes kezelés a cél, akkor az akkus fúrógép a jobb megoldás, ha ez a feltétel nem szükséges, akkor bármelyik típus remek választás lehet.

Teljesítmény

Általános szabály a vezetékes és az akkus fúrógépek esetében is, hogy minél nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, annál komolyabb feladatok ellátásra alkalmasak. Ha a teljesítményt és az árat nem vizsgáljuk külön, akkor ugyanazt a teljesítményt olcsóbban kapjuk meg egy vezetékes géptől, mint akkus társától. Mint az akkus, mint a vezetékes fúrógépek esetében is elérhetők különböző teljesítmény kategóriák, de az akkus gépekhez szükséges plusz akkumulátorok illetve töltők plusz költsége miatt az árelőny a vezetékes gépeknél van. Ha az árat nem vizsgáljuk, akkor ezen pont esetében bármelyik megoldás megfelelő lehet.

Összegzésül: azért nézzük meg, hogy a két kategória milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik. Akkus fúrógép esetében a mindenhol felhasználás lehetősége szabadságot biztosít, legalább is addig, amíg tartanak az akkumulátorok. Ergonomikusabb kidolgozásuk, egykezes alkalmazásuk mindenképpen az Ő javukra billenti a mérleg nyelvét, de alacsonyabb teljesítményükhöz társuló magasabb áruk miatt sokan elgondolkodhatnak egy vezetékes fúrógép megvásárlásán. Mindezekkel szemben a vezetékes gépek kevesebb szabadságot nyújtanak, de ezt magasabb teljesítménnyel és olcsóbb árral „hálálják meg”.

Mint ahogy bevezetőmben írtam, nem sikerült kategorikusan kijelenteni azt, hogy a vezetékes vagy az akkus fúrógép melletti voks a megfelelő. Mindegyik rendelkezik olyan előnyökkel és hátrányokkal melyeket a másik kategória nem tud. Mindkettő esetében szükséges kompromisszumok meghozása is. Egy átlag felhasználó számára elegendő lehet egy akkus vagy egy vezetékes fúrógép is, de egy profi cég vagy mester esetében mindkettő alkalmazására szükség lehet, természetesen a felhasználási területeket figyelembe véve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük