Menü Bezárás

6 tipp sarokcsiszoló választásához

Mi is az a sarokcsiszoló és mire tudjuk használni? Mire kell figyelnünk egy ilyen gép beszerzése előtt, mik lehetnek a buktatók, ha rossz gépet választunk? Mindezen kérdésekre keressük a választ jelenlegi cikkünkben. Ennek érdekében 6 tippel szolgálunk, hogy mindenki elégedett lehessen azzal a készülékkel, amit választott.

Már az 1920-as években igény mutatkozott egy olyan többfunkciós szerszámra, mellyel a különböző munkafolyamatokat lehetett leegyszerűsíteni, meggyorsítani. Kezdetben a technológia csak flexibilis rúddal való meghajtást engedett (innen is ered a köztudatban is elterjedt FLEX kifejezés), mára azonban már többnyire csak sarokmechanikás gépekkel találkozhatunk.

Röviden összefoglalva a sarokcsiszoló egy elektromos vagy pneumatikus, többfunkciós kéziszerszám, mely segíthet, ha vágni, csiszolni, polírozni, élezni vagy fényezni szeretnénk. Komoly felhasználók esetleg benzinmotoros gépet is használhatnak. Mindezekből is kitűnik, hogy egy jól megválasztott sarokcsiszoló komoly segítséget tud nyújtani a változatos munkafolyamatok során.

1. tipp sarokcsiszoló választásához – Feladatkör

Mint minden szerszám esetében, a sarokcsiszoló kiválasztása előtt is, legelső és legfontosabb kérdés, hogy hol, milyen tevékenységre, mennyi ideig, stb. szeretnénk használni? Minden munkafolyamat, vagy felhasználási terület más és más tulajdonságok meglétét feltételezik. Nyilván más gépre van szüksége annak, aki festéket szeretne eltávolítani fa felületekről és szintén más igényeket kell a géppel szemben támasztani, ha valaki 7 centiméter vastagságú tömör acélrudakat szeretne feldarabolni. A döntés nehéz, hiszen több változót is figyelembe kell venni. Nézzük ezeket részletesen.

2. tipp sarokcsiszoló választásához – Korong kiválasztása

A feladatkörök során meghatározott célokhoz, megfelelő korongot kell választanunk. A korongok átmérője, vastagsága, fajtája is fontos tényező. Egy polírozó korong nem alkalmas acélvágásra, mint ahogy fémvágó korong sem alkalmas festék eltávolításra egy régi ajtóról. Itt kell megemlítenünk azt a tényt is, hogy egy kisebb átmérőjű korong használata nagyobb fordulatszámot eredményez, míg egy nagyobb átmérőjű korong, alacsonyabbat. A magas fordulatszám magasabb hőképződést, de gyorsabb munkát eredményez, de nem biztos, hogy minden anyagtípusnál megfelelő ez a módszer. Ilyenkor nagyobb átmérővel rendelkező korongot kell választanunk, vagy a gép fordulatszámát kell csökkentenünk. A korongokat típus szerint 4 csoportba sorolhatjuk. Ezek a következők:

  • Csiszoló korongok
  • Élező korongok
  • Fényező korongok
  • Vágó korongok

Méretük szerint pedig lehetnek;

  • Kis átmérőjűek, 115-125 mm
  • Nagy átmérőjűek, 150-230 mm

A kisebb korongok inkább otthoni munkára, esetleg ritka felhasználásra, míg a nagyobb korongok, már ipari felhasználásra vagy gyakori munkavégzés esetén alkalmazhatók. Persze itt is figyelembe kell venni azt a tényt, hogyha alapvetően nagyméretű korongot szeretnénk használni, de az nem fér el adott felhasználási helyen, akkor kompromisszumot kell kötnünk, annak érdekében, hogy a munkát elvégezhessük.

3. tipp sarokcsiszoló választásához – Teljesítmény

Nem csak a korong típusa, mérete, hanem az azokat meghajtó motor teljesítménye is meghatározó lehet abban, hogy megfelelő sarokcsiszolót választhassunk. Jellemzően a kiválasztott gépek elektromos meghajtásúak.  A méretben és súlyban (1.5-3kg) kisebb gépek alacsonyabb teljesítménnyel dolgoznak. Jellemzően 600-1000 wattot vesznek fel, míg a komolyabb munkavégzésre termett, nehezebb társaik (3-5kg) esetében ez a szám már elérheti az 1400-2600 wattot is. Egy kisebb műhelybe, otthonra elegendő lehet egy 7-800 wattos gép, de egy építkezésre, már mindenképpen szükséges egy nagyobb teljesítményű sarokcsiszoló beszerzése.

4. tipp sarokcsiszoló választásához – Fordulatszám

A sarokcsiszoló által biztosított fordulatszám is fontos tényező lehet, egy új gép beszerzésekor. A mai profi gépek esetében, a fordulatszám több fokozatban állítható, míg egyes sarokcsiszolók fix fordulatszámmal dolgoznak. Fontos megjegyezni, hogy a korongok mérete és a gép fordulatszáma között szoros összefüggés áll fenn. Az egyszerűbb sarokcsiszolók 10.000-12.000 fordulatot tudnak végrehajtani percenként, 125 mm-es korongméretig, míg a komolyabb gépek 5.000-7.000-re képesek, maximum 230 mm-es tárcsával. Ha fontos lehet, hogy a gép több fordulatszám tartományban is tudjon dolgozni, akkor a vásárlás előtt erre is figyelni kell.

5. tipp sarokcsiszoló választásához – Vezetékes vagy akkumulátoros

Komoly dilemma lehet egy új gép beszerzésekor, hogy vezetékes vagy akkumulátoros működés mellett tegyünk le voksunkat. Hasonlóan a fúró vagy csavarbehajtó gépekhez, a sarokcsiszolók esetében is találhatunk mindkét megoldásra példákat. A korábbi tippekben már felvázoltuk azokat a sarokpontokat melyek fontosak lehetnek egy gép vásárlása előtt. Ha a döntés a kisebb korongokat (maximum 125 mm) használó eszközre esett, alternatívaként az akkumulátoros fronton is körül nézhetünk. Amennyiben nem szeretnénk a kábelekkel bajlódni, vagy olyan helyen van szükség szerszámra, ahol nincs kiépítve vezetékes hálózat, jó választás lehet egy ilyen eszköz beszerzése. Kompromisszumot azonban itt is kell hoznunk, hiszen e gépek általában csak kis tárcsával használhatók és áruk akár a háromszorosát is elérheti egy profi, de vezetékes gép árának.

6. tipp sarokcsiszoló választásához – Ergonómia

Egy új gép kiválasztásakor nagyon fontos tényező lehet az ergonómia kérdése is. Minden esetben célszerű kézbe fogni, kipróbálni a kiszemelt sarokcsiszolót. Amennyiben „élesben” derül ki, hogy a gép nehéz, vagy nem fér el, avagy kényelmetlen a fogása, meghiúsulhat a tervezett projekt, és csak magunknak okozhatunk károkat is.

Összegezve: először határozzuk meg azt a célt mire használni szeretnénk új sarokcsiszolónkat, majd válasszunk hozzá megfelelő teljesítményt, fordulatszámot, korong fajtát és méretet. Próbáljuk ki, vegyük kézbe, ne akkor lássuk a gépet, először amikor szükség van rá. Ha mindezeket a tanácsokat megfogadjuk, nagy a valószínűsége, hogy új gépünk hosszú ideig hű társunk marad, és nagymértékben megkönnyítheti munkánkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük