Menü Bezárás

6 tipp akkumulátoros fúrógép választáshoz

A következőkben, 6 tippel szeretnék szolgálni azok számára, akik a közeljövőben akkumulátoros fúrógépvásárláson törik fejüket. Nyilván nem vagyunk egyformák, így mindenki számára más és más modell, vagy típus lesz megfelelő. Azonban, az alábbi tanácsokat figyelembe véve könnyebben eligazodhatunk az egyébként meglehetősen bőséges kínálatban. Ahhoz, hogy megfelelő akkumulátoros fúrógépet válasszunk, mindenképpen meg kell vizsgálnunk, azokat a pontokat, melyek segíthetnek abban, hogy döntésünket a jövőben sem bánjuk meg.

1. tipp akkumulátoros fúrógép választáshoz  – Felhasználási terület

Ez a legelső, és legfontosabb, egy új akkumulátoros fúrógép kiválasztása során. Mire fogjuk használni? A nagymama képeit szeretnénk (csak) feltenni egy gipszkarton falra, átlagosan évente kétszer, vagy napi szinten 100-150 lyukat kívánunk fúrni vasbeton elemekbe. Mindkettő tevékenység más és más technikát és hozzávaló fúrógépet kíván. Amennyiben meghatároztuk, hogy a fenti, két sarkított példa között, a mi elvárásunk hol helyezkedik el egy fúrógéppel kapcsolatosan, máris egy lépéssel közelebb kerültünk a megfelelő eszköz kiválasztásához.

2. tipp akkumulátoros fúrógép választáshoz  – Teljesítmény (nyomaték)

Az akkumulátoros fúrógép teljesítménye, nyomatéka az ami a leginkább meghatározza, hogy azt mire is szeretnénk használni, így az adott munkához való megfelelés, a megfelelő nyomaték kiválasztásával kezdhető. Általános szabály, hogy minél magasabb a Nm érték, annál komolyabb munkára fogható be a gép.

3. tipp akkumulátoros fúrógép választáshoz – Ár

A legszubjektívabb kérdés a gép ára. Sokszor kényszerülhetünk kompromisszumra e tekintetben. Ha megvizsgálunk egy gépet, melynek jók a technikai paraméterei, ergonómiailag is megfelelő, alkalmas is arra a feladatra amire kinéztük, de az ár nem megfelelő számunkra, kénytelenek lehetünk alacsonyabb kategóriából vagy más márkától választani.

4. tipp akkumulátoros fúrógép választáshoz – Márka

A 2020-as évekre, eljutottunk egy olyan szintre, hogy megfelelő ellátottság és választék áll rendelkezésre minden termékből, így akkumulátoros fúrógépekből is. Régebben, egy, esetleg kettő márka termékeiből választhattak azok, akik ilyen technikára vágytak, de jelenleg már minden ismertebb, vagy kevésbé ismertebb márka gyárt ilyen eszközöket.

Azok, akik egy korábbi vásárlásuk során már letették voksukat egy konkrét gyártó termékei mellett, és azzal elégedettek is voltak, bátran fogják ugyanazt a márkát előtérbe helyezni. Akik viszont most kezdik márkahűségüket kialakítani, kicsit nehezebb helyzetben vannak, hiszen sok tényező határozhatja meg, hogy milyen akkumulátoros fúrógép mellett döntsenek. Ilyenek lehetnek az ár vagy a teljesítmény, melyekről lentebb találhatunk tippeket. Általánosan elmondható, hogy az ismertebb, nagyobb gyártók termékei esetében kevesebb probléma merülhet fel, így érdemesebb ezek közül választani, figyelembe véve azt a tényt is, hogy mostanra már mindegyik márka nyújt alacsonyabb árkategóriás termékeket is.

5. tipp akkumulátoros fúrógép választáshoz – Akkumulátor

Mivel akkumulátoros fúrógép kiválasztásában gondolkodunk, nagyon fontos tényező a döntés meghozatalában maga az energiaforrás. Alapvetően 3 tényező határoz meg egy akkumulátort.

A kapacitás talán a legfontosabb, melyre figyelnünk kell egy új akkumulátoros fúrógép választásnál, hiszen nem mindegy, hogy egy töltéssel 100 lyukat, vagy csak 50-et tudunk kifúrni. A kapacitás esetében az általános szabály az, hogy minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb a gép. Egy 4Ah-s eszköz több ideig használható, mint egy 2Ah-s.

Az akkumulátor fajtája. Alapvetően 3 féle típust tudunk megkülönböztetni, melyek a következők. NiCd, Ni-MH, Li-Ion. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, de teljes részletességgel ezek bemutatásával egy külön cikkben foglalkozunk. Röviden a lényeg, hogy minél régebbi technikára épül egy akkumulátor (Ni-MH, NiCd), annál olcsóbb, viszont súlyra nehezebb és kevésbé hatékony. A Li-Ion akkumulátorok viszont könnyűek, hatékonyak, viszont az áruk jelentősen magasabb, hagyományos társaiknál.

A feszültség, mely a piacon kapható gépek esetében 3.6 és 36V között terjedhet. Általános szabály, hogy minél magasabb ez az érték, annál drágább a gép, viszont annál profibb dolgokra is alkalmas lehet. Normál használatra, otthonra, egy 12V körüli gép is elegendő lehet, de komolyabb felhasználásra, esetleg fémfúrásra, mindenképpen a magasabb feszültséggel rendelkező gépet ajánlom.

Fontos tényező egy új gép vásárlásakor, hogy adott intervallumon belül meddig szeretnénk használni azt. Kettő kép felrakásához nem, de 100-150 lyuk kifúrásához már szükséges lehet 2, vagy 3 akkumulátor vásárlása is a készülékhez, annak érdekében, hogy a folyamatos munka biztosítható legyen. Amíg az egyikkel dolgozunk, a többi töltődhet.

6. tipp akkumulátoros fúrógép választáshoz – Ergonómia

Egy új gép kiválasztásakor nagyon fontos tényező lehet az ergonómia kérdése is. Minden esetben célszerű kézbe fogni, kipróbálni a kiszemelt akkumulátoros fúrót. Amennyiben „élesben” derül ki, hogy a gép nehéz, vagy nem fér el, avagy kényelmetlen a fogása, esetleg meghiúsulhat a tervezett projekt, és csak magunknak okozunk adott esetben anyagi károkat is.

Összegezve: először határozzuk meg azt a célt mire használni szeretnénk új akkumulátoros fúrógépünket, majd válasszunk hozzá megfelelő teljesítményt. Próbáljuk ki, vegyük kézbe, hiszen a „puding próbája az evés”. Ha mindezeket a tanácsokat megfogadjuk, nagy a valószínűsége, hogy új gépünk hosszú ideig hű társunk marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük