Menü Bezárás

4+1 nélkülözhetetlen bádogos szerszám

Mindig is csodálattal tekintettem azokra az emberekere, akik egy építkezés során, a háztetőn, vagy magas létrán dolgoznak, és szinte intuitív módon használják végtagjaikat, hol munkára, hol kapaszkodásra. Tettem ezt úgy, hogy jómagam komoly tériszonnyal küzdök, így eszembe sem jutna ilyen tevékenységet végezni. Vannak azonban a profik is, mint például a bádogosok. Ők azok, akik tetőt szigetelnek, vagy ereszcsatornákat készítenek, én meg biztonságos távolságból figyelem, hogy éppen milyen eszközt, szerszámot vesznek kézbe, miközben a tetőn dolgoznak. Bár, ha a bádogozás, mint téma felmerül, nekem mindig is az imént említett magasban dolgozó kép ugrik be, de természetesen a fémmel dolgozó profik sem töltik minden idejüket a háztetőkön. A „földszinten” is zajlanak gyártással és előkészítéssel kapcsolatos tevékenységek, és a felszerelés csak a végső állomás.

Pusztán csak elméleti síkon maradva, gondolkozzunk el rajta, hogy ha úgy döntenék, hogy bádogosnak állnék, milyen szerszámokra is lenne szükségem.

Vannak olyan szerszámok, melyeket a gyártás és természetesen vannak olyanok is melyeket a befejező munkák során alkalmazunk.

Bádogos szerszámok, gyártás és/vagy előkészítés során:

 1. Mérőszerszámok:
  Mint minden gyártási folyamatban a bádogozásnál is szükség lehet eszközökre, melyek a termék végleges méretének meghatározásához szükségesek. Ilyenek lehetnek a krétás csapózsinór, mérőszalag, ácsderékszög, vagy a speciális bádogos sablonok is.
 2. Vágószerszámok:
  Ha megvannak a pontos méretek, az alapanyagból végterméket kell gyártani, amihez elengedhetetlen azok méretre vágása. A bádogosok a következő eszközöket használhatják; lemezolló, lyukolló, lemezvágó olló, sarokkivágó
 3. Formaalakító szerszámok:
  Sajnos csak ideális esetben alkalmazhatók az alapanyagok anélkül, hogy azokat át kellene szabni, vagy a formájukat meg kellene változtatni. Ilyen esetben használhatjuk a falcfogókat, csatornavas hajlítókat, bádogos fogókat, de itt lehet szükség bádogos kalapácsra vagy falcelzáró fogó alkalmazására is.
 4. Soroló szerszámok:
  Két, vagy több azonos anyagból álló elem összeillesztése során lehet szükségünk, bádogos lánghegesztőre, illetve forrasztóra. Amennyiben nem hő segítségével szeretnénk a kötéseket létrehozni, alkalmazhatunk kézi vagy elektromos szegecshúzót, illetve tűzőkalapácsot is.

Bádogos szerszámok, befejező munkák során:

Mint minden szakmában, a bádogozás esetén is szükség lehet olyan szerszámok alkalmazására, melyek kevésbé specifikusak, azokat az élet több területén is használhatjuk. Ezek azok az eszközök, melyek lehetővé teszik a már elkészült fém elemek rögzítését. Ácskalapács, fúrógép, furatjelölő, estleg szigetelésvágó vagy fűrész.

Röviden összefoglalva, ha egy képzeletbeli műhely felépítésében gondolkoznék, akkor az ebben a cikkben felsorolt eszközöket, bádogos szerszámokat kellene megvásárolnom. Nyilván némi tudás és tapasztalat is szükséges lehet, pusztán a szerszámok nem tesznek bádogossá, de az is tény, hogy ezek nélkül nem lehetséges megfelelő minőségű munkát végezni, avagy a szakmát elkezdeni.

A Milyen szerszámok kellenek egy bádogosnak? című cikkben is foglalkozunk a témával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük