Menü Bezárás

Milyen szerszámok kellenek egy kárpitosnak?

Nem olyan régen elhatároztam, hogy elköltözök. A miértek, jelen cikk megírása kapcsán nem relevánsak, így ezzel nem szeretném a kedves olvasót traktálni. Az adásvétel rendben lezajlott, viszont az új lakás még felújításra várt. A régi lakás ajtaján viszont már kopogtatott az új tulajdonos, így apró logisztikai problémába ütköztem a bútoraim elhelyezését tekintve.

Egy régi barátom éppen a befejező szakaszában volt családi házának építésében, már csak a bútorok hiányoztak a kész épületből. Kérésemre, szívesen felajánlotta, a még üres nappaliját, hogy ott tároljam le a saját bútoraim egy részét addig, amíg azok végső helyükre nem kerülhetnek az új ingatlanomban.

Egy apró részlet, viszont elkerülte figyelmemet eme zseniális terv kidolgozásakor. Nevezetesen az, hogy barátom kettő kölyökmacskával rendelkezik, akik a házban laknak. Igen, kaparófaként használták a bőr ülőgarnitúrámat.

A felújítás véget ért, a költözés lezajlott, és ott találtam magamat, amint egy olyan bútoron ülök, melynek karfái inkább sajtreszelőre hasonlítanak, vagy legalább is a tapintásuk olyan, köszönhetően a cicák áldásos tevékenységének.

Mivel a bútor nem volt régi, és egyébként is a szívemhez nőtt, így szóba sem jöhetett a csere, inkább a javítás mellett döntöttem. Fel is kerestem egy helyi kárpitost, aki rövid határidővel vállalta a munkát. A bútor elkészült, és azóta is kellemes időket töltök el régi-új kanapémon.

Ezen történet alatt gondolkoztam el azon, hogy vajon hogyan is dolgozik egy kárpitos, milyen szerszámokat használ, esetleg nekem, mint laikusnak, milyen eszközökre lenne szükségem, ha magam szeretnék nekiállni egy bútor kárpitozásának?

Mielőtt megvizsgálnánk ezeket a kérdéseket, egy rövid történelmi körútra kell indulnunk. A kárpitozás igénye a reneszánsz időszakától kezdődően van jelen az emberiség életében. Kezdetben az alap bútorok kényelmének fokozása, illetve társadalmi státusz megmutatása volt a cél, de mára inkább a javítás, restaurálás, vagy egyedi projektek kivitelezése során hagyatkozhatunk egy kárpitos szolgáltatásaira.

Minden kárpitosnak, így képzeletbeli Önmagamnak is az alábbi eszközöket kell beszereznünk azért, hogy dolgozni tudjunk.

Bontószerszámok:
Nyilván egy kárpitos tevékenysége nem csak az építésből áll, hiszen egy régi borítás eltávolítása mindenképpen az első lépésnek kell, hogy legyen egy felújítás elkezdésekor. Használhatunk ollókat, késeket, szeghúzó kalapácsot, vésőt, különböző fogókat.

Mérőszerszámok:
Mint minden kézműves szakmánál, a kárpitos esetében is szükség lehet mérőeszközökre. Nem vághatunk bele egy projektbe, egy megfelelő hosszúságú mérőszalag és vonalzó nélkül.

Kárpitozószerszámok:
Miután minden, nélkülözhető vagy felesleges részt lebontottunk, megmértük az új anyagokat, jöhet az „építési szakasz”. Minden kárpitosnak szüksége lesz varrószerszámokra. Ezek lehetnek manuálisak, mint például a különböző méretű és formájú tűk, vagy lehet egy jól funkcionáló minőségi varrógép. Itt kell megemlítenünk a tűzőgép fontosságát is, hiszen enélkül nem tudnánk olyan rögzítéseket végezni ott, ahol a varrógép nem alkalmazható. Természetesen mindez még nem elég ahhoz, hogy megfelelő minőségű munka kerüljön ki a kezünk alól. Szükségünk lehet még anyagigazítóra, gombozóra, hevederfeszítőre, kapocskiszedőre, kárpitos kalapácsra, leszúróra és szeghúzóra is.

Akár profiként, akár kezdőként, vagy csak hobbiból szeretnénk a témával foglalkozni, jól meg kell választanunk a kárpitos szerszámok minőségét, és mindig az adott felhasználási területhez kell igazítani a szükséges eszközök beszerzését. Persze el kell döntenünk azt is, hogy laikusként megéri-e befektetni az eszközökbe, vagy egyszerűbb felkeresni egy erre szakosodott profit. Hobbiérdeklődők, pedig ide kattintva jelentkezhetnek kárpitos tanfolyamra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük