Menü Bezárás

Milyen szerszámok kellenek egy festőnek?

Egy új lakás, vagy ház, vásárlása, építése, esetleg egy régi ingatlan felújítása során gyorsan szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy nem tetszik annak színvilága, illetve a csupasz falak várják, hogy elnyerjék végső színösszeállításukat.

Egy használt ingatlan vásárlásakor jogosan feltételezhetjük, hogy az előző tulajdonos a saját kedve szerint festette be a falakat. Nem várhatjuk el tőle, hogy ugyanolyan ízléssel rendelkezzen, mint mi. Ilyen esetben természetesen orvosolnunk kell az ingatlan hiányosságait és saját elképzelésünknek megfelelően kell kialakítani a belső terek színezetét. Ebben az esetben mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni, hogy a régi színt eltüntessük-e, vagy az újonnan választott festék betakarja azt. Nem fog-e a régi átütni az új rétegen.

Egy új kivitelezés során, kicsit egyszerűbb a helyzetünk. A nyers falak esetében nem kell az előző réteg problémájával foglalkoznunk. Megfelelő alapozást követően az általuk választott színt a felületre felhordva, rögtön végleges eredményt kaphatunk.

A szín kérdését megoldottuk, de nézzük meg azt is, hogy melyek azok az eszközök, szerszámok, melyekkel egy festő dolgozik, illetve melyek azok, amiket adott esetben nekünk kell megvásárolnunk, ha nem bíznánk szakemberre a munkát.

Festőhenger:

Más néven Teddy-henger. Ez az az eszköz, mely nagymértékben megkönnyíti a festők munkáját. Különböző méretekben, és formában kapható, a henger anyaga pedig meghatározza, hogy milyen festéktípushoz, tudjuk azt alkalmazni.

Teleszkópos nyél:

A kényelmesebb és gyorsabb munkavégzés eszköze, mely lehetővé teszi hogy a talajon állva elérjük a mennyezetet, vagy más magasabban fekvő felületeket. Általában a hossz a fokozatmentesen állítható a fejkialakítása lehetővé teszi a festőhengerek gyors csatlakozását. Üvegszálas és fém a legjellemzőbb anyaga.

Festéklehúzó rács:

A hengerekről segít eltávolítani a felesleges festékmennyiséget, annak érdekében, hogy elkerülhessük a nem kívánt fröcsögést. Anyagát tekintve, műanyag vagy fém lehet. Általában a műanyagból készülteket egy-két használat után eldobhatjuk, a fémeket hosszabb használatra tervezték.

Ecset:

A festőhengerhez hasonlóan az ecseteknél is többféle méretből, formából, minőségből választhatunk. Az ecset szőre határozza meg, hogy milyen festékhez szeretnénk használni. A szőr lehet szintetikus, vagy mesterséges is.

Spatulya:

Spakli néven is ismerhetjük ezt az eszközt. Szintén több féle méretben, anyagtípusban kapható. Régi vakolat lekaparásához, gletteléshez, simításhoz tudjuk ezeket a szerszámokat használni.

Elektromos szerszámok:

Bármilyen meglepő is, de a festők is használhatnak elektromos szerszámokat. A festékek vagy vakolatok keveréséhez, lazításához, általában keverőszállal ellátott fúrógépet használnak. A falak csiszolást is meg tudjuk ma már oldani gépek segítségével és adott esetben a festék felvitele is történhet már nem csak manuális módon.

Bármilyen felületről, új vagy régi ingatlanról legyen is szó, ha új színt szeretnénk adni a belső terünknek, az alapanyagokon kívül a cikkünkben felsorolt eszközökre mindenképpen szükségünk lesz. Nyilván a csiszolást, a festék felhordását, vagy az anyagok keverését kézzel is meg lehet oldani, de ha profi módon szeretnénk a festéssel foglalkozni, akkor elektromos eszközöket is be kell szereznünk. A cikkben szereplő listán végig haladva, biztosan nem marad ki semmi ahhoz, hogy neki tudjunk állni a festésnek, illetve felsorolásunk arra is alkalmas lehet, hogy megtudhattuk, milyen szerszámok kellenek a festőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük