Menü Bezárás

Mivel és hogyan szerelhetőek az elektromos eszközök?

Az elektromos eszközök, ahogy minden más eszköz is, még minőségi gyártás esetén is  elromolhatnak. Ilyenkor próbálkozhatunk házilag megszerelni az adott eszközt, vagy fordulhatunk szakember segítségéhez is. Előbbi esethez segítségként az alábbiakban azzal foglalkozunk, hogy mivel és hogyan szerelhetőek az elektromos eszközök.

Elektromos eszközök meghibásodása

Az elektromos eszközök közös tulajdonsága, hogy többnyire nagy teljesítményt adnak le, relatív rövid munkaidővel. Ez egyaránt igaz lehet egy kávéfőzőre, egy mosógépre, de akár egy elektromos kerékpárra, vagy robogóra is. Ebből adódóan a magasabb áramfelvétel növelheti a kapcsolók és kábelek, az elektronika meghibásodásának esélyét.

Az elektromos eszközök hosszabb élettartamának titka emiatt leginkább a jövőbeni problémák megelőzésében rejlik, aminek egyik alapszabálya, hogy ne terheljük túl az adott eszközt.

Elektromos eszközök javítása

Természetes, hogy sokak nem szeretnének szakembert hívni, így inkább maguk látnak hozzá a kisebb javítási munkákhoz. Ez önmagában nem is ördögtől való hozzáállás, amennyiben rendelkezünk a szükséges, vagy legalábbis minimális szaktudással a javításhoz, valamint a szükséges eszközökkel is, mint például:

  • fázisceruza,
  • fogó,
  • csavarhúzó,
  • kábelek, stb.

Az elektromos eszközök javítása során a legfontosabb szabályok, hogy:

  • mindig áramtalanított állapotban lássunk munkához
  • ne bontsuk meg az energiatároló cellákat
  • gondoskodjunk a megfelelő előkészületekről
  • mérjük fel a szükséges alkatrész igényt.

Elmondható, hogy egy elektromos eszköz minél összetettebb annál nehezebb lehet a házilag történő szerelése, emiatt például legyen bármilyen megbízható elektromos kerékpárunk is, a szerelést már érdemes szerelőre bíznunk.

A 10 legnépszerűbb akkumulátoros gép című cikkben csak ilyen elektromos szerszámokról van szó.

Elektromos kerékpárok szerelése

Az elektromos kerékpárok bár elsőre nem látszanak összetett eszközöknek, ám az akkumulátorok és a vezérlő elektronika miatt mégis komoly szakértelmet igényelhet szerelésük és karbantartásuk.

Az ilyen járművek esetén tehát az elektromos rendszernek két fő része van, az akkupakk és a kerékpár vezérlő-motor. Szerencsére a hiba forrása könnyen behatárolható, ha semmi nem világít, valószínű, hogy az akkumulátorokkal lesz a hibás. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy a gyújtáskapcsoló elfordul-e a megfelelő pozícióba, az akkumulátor csomag csatlakozó stabilan a helyén van, a töltési ciklus befejeződött-e az utóbbi töltéseknél.

Amennyiben az akkumulátorokkal van probléma, akkor érdemes lehet az akkumulátorok cseréjét végrehajtani, hiszen lehet szó meghibásodásról, vagy elöregedésről is.

Az elektromos kerékpár akkumulátor igen kényes, és költséges alkatrésze járművünknek. Érdemes odafigyelni, betartani a szabályokat, hogy hosszú életű legyen. A kerékpárokat a használat napján töltsük fel, majd ha nem használjuk, feltöltött állapotban tegyük félre. Amennyiben huzamosabb ideig használaton kívül helyezzük az elektromos biciklit, 2-3 hetente, télen havonta töltsük újra. 6 C-fok alatti környezetben tölteni nem szabad, vigyük melegebb helyre, és várjuk meg, míg felmelegszik.

Tartsuk szem előtt, hogy a lemerült, félretett kerékpárban pár hónap alatt is, főleg hidegben megindul a visszafordíthatatlan folyamat, ami a kapacitás részleges, vagy teljes elvesztéséhez vezet, ami egyben garanciavesztéssel is járhat.

Összegezve

Az elektromos eszközök javítása tehát nem egyszerű feladat, főként ha házilag látnánk hozzá. A kisebb és egyszerűbb eszközök, gépek esetében, amennyiben rendelkezünk kellő tapasztalattal, akkor orvosolhatjuk a problémákat. Összetett és bonyolultabb gépek esetében, mint például az elektromos kerékpárok, inkább forduljunk szakember segítségéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük