Menü Bezárás

Őszi kerti szerszámok listája

Készen áll a nagy kerti rendrakásra, amikor kiüríti az elhasználódott nyári ágyásokat, felkészíti a gyepet a télre, megmetszi a sövényt és gereblyézi a leveleket? Az őszi kerti szerszámok nélkül nagyon nehéz lenne elvégezni azt a sok munkát, ami a kertben várja.

Számos olyan kerti szerszám létezik, amelyek segítségével a legnehezebb munkákat is könnyedén elvégezheti.

Ásószerszámok

A jó minőségű ásó és villa elengedhetetlen.

Szüksége lesz egy jó villára a talaj feltöréséhez, és egy jó ásóra, hogy megtisztítsa a régi, poros talajt, mielőtt egy jó adag szerves anyagot, például komposztot vagy jól érett trágyát juttat a területre.

A legjobb eszköz hagymák ültetéséhez

A tavaszi virághagymák ültetése jelentős őszi feladat, ezért praktikus eszköz a hagymaültető. Könnyű munkát végeznek a feladattal, és felgyorsítják a folyamatot, különösen akkor, ha sok hagymát ültetünk, hogy a fűben honosítsuk meg őket.

Most jó idő a nárciszok, krókuszok és jácintok ültetésére, így megkönnyíti az életet azzal, hogy befektet egy hosszú nyelű hagymaültetőbe, egy kemény lábtartóval, amely lehetővé teszi, hogy könnyen a maximális mélységig menjen, ahelyett, hogy kézzel és térddel küzdene egy lapáttal, amely nehéz munkát végez az elég mélyre ásással.

A legjobb metszőszerszámok

Ősszel végezhetünk némi metszést, hogy megszabaduljunk az elhalt fától, és segítsük a bokrok és fák formálását a következő évre. Ehhez a munkához elengedhetetlenek a metszőollók, amelyeknek két típusa van, az üllős és a kerülő metszőolló.

Az üllő úgy működik, hogy egy éles penge egy üllőre vág, de a vágópengét nagyon élesen kell tartani ahhoz, hogy hatékony legyen. Az áthidaló metszőolló úgy működik, hogy egy éles, ívelt penge áthalad egy ívelt vágólapon, és különösebb erőfeszítés nélkül levágja az ágat.

A fűrészek és metszőollók nélkülözhetetlenek ősszel.

Nem szabad megpróbálni 1 cm-nél vastagabb átmérőjű ágat metszeni metszőollóval. Ha ennél vastagabb, akkor olyan metszőfűrészt kell választani, mint a Silky, egy japán fűrész, amelynek három borotvaélű foga van, és amely simán vág, és nem hagy laza éleket.

A túlnőtt bokrok és a virágzást befejező évelők metszéséhez jó vágószerszámkészletre lesz szüksége. Az acélpengés metszőollók csúszásmentes markolattal kiváló eszközök.

Kaphatóak zsebmetszőollók is, amelyeknél a penge a nyélbe hajtható, amíg nem kell használni, és amelyek praktikusak a rutinszerű hordozáshoz.

Hosszúszárú metszőszerszámok

A metszőolló vastagabb ágakat vág.

Ha keményen benőtt bokrokat metszünk, a metszőollók felbecsülhetetlen értékűek. Egyes változatok kihúzható karral rendelkeznek az éppen elérhetetlen ágakhoz, és ideálisak a tüskés bokrok, például a berberis és a rózsa belsejéből a régi fa kivágására, de arra is jók, hogy a fűrésszel már levágott nagy ágakat kisebbre vágja, hogy könnyebben el lehessen vinni a helyi újrahasznosító központba.

A rúdvágók akkor is hasznosak, ha olyan bokrokról van szó, amelyek túl magasak ahhoz, hogy elérjük őket, és a talaj túl egyenetlen ahhoz, hogy biztonságosan elhelyezhessünk egy létrát. Ezek alapvetően egy kihúzható rúdra erősített metszőollók, amelyeket a kertész a rúd végén lévő ravasz segítségével működtet. Lehet, hogy nem tud olyan pontosan vágni, ahogyan szeretne, de ez nem számít, ha a fák vagy bokrok erősek.

Sövénynyíró szerszámok

A kora ősz a tökéletes időpont az örökzöld sövények nyírására, hogy egész télen ropogós maradjon a sövény. A sövénynyíró olló ideális, akár kézi, akár elektromos vagy motoros, attól függően, hogy mekkora feladatról van szó.

Ha a fészkelő madarak fő költési időszakában nem vágta a sövényeket, akkor most itt az ideje rendbe tenni a gyertyán, a bükk, a leylandi ciprus és a tuja sövényeket. Az olyan gyorsan növő sövényeket, mint a magyal vagy az örökzöld lonc, szintén lehet most vágni, de legkésőbb szeptember végéig.

Ügyeljen arra, hogy elegendő zöld növényzetet hagyjon a madaraknak a fészkeléshez, és legyen óvatos a nyírással, nehogy megzavarja az élővilágot. Az elektromos sövényvágógépek megfelelnek a célnak, ha van kéznél áramforrás, és nem hajlamosak átvágni a kábeleket, de a piacon kaphatók ugyanilyen jó akkumulátoros sövényvágógépek is, amelyek ugyanolyan jó vágást biztosítanak, és némelyikük fél óra alatt feltöltődik.

A levelek eltakarítására szolgáló eszközök

Ha sok fája van, szüksége lesz egy tisztességes gyepgereblyére, hogy összegyűjtse a gyepen vagy a virágágyásokban felgyülemlett leveleket. Ha nem foglalkozunk a levelekkel, a tél folyamán a levelek kártevők és betegségek melegágyai lehetnek, és jövőre rengeteg gondot okozhatnak. Az utakat és a teraszokat is ellepik, mielőtt túl nedvesek lennének a gereblyézéshez, és nagyon csúszóssá teszik a talajt.

Használjon a munkához egy széles, legyező alakú, rugós fém gereblyét, vagy egy hasonló műanyag változatot. A fontos, hogy a gereblye jól átfogja a területet, és lehetőleg olyan villával rendelkezzen, amely a végén befelé ível, hogy maximális seprést tegyen lehetővé. Győződjön meg róla, hogy a gereblye erős, hosszú nyéllel rendelkezik.

A lombgereblyék megkönnyítik az őszi takarítást

Ha kis területről van szó, egy hagyományos gereblyével is beéri, de ha sok levél van a gyepen, válasszon egy olyan gereblyét, ami nagyobb felületen képes összegyűjteni a leveleket.

Ha egy kicsit kevésbé érintetlen kertet tud elviselni, hagyja a leveleket a szegélyekben, amelyek mulcsként funkcionálnak, és segíthetnek megvédeni a telelő élőlényeket.

Ha a gyepet fel akarja kapálni, a tavaszi gereblye ideális erre a munkára, mivel gereblyézés közben eltávolítja a mohát és a parlagfüvet, így tavasszal az új hajtások is át tudnak nőni. Kerti villával is érdemes lehet lyukakat ütni a gyepbe, hogy levegőztesse azt és csökkentse a tömörödést, a lyukakat pedig töltse fel éles homokkal a vízelvezetés elősegítése érdekében.

Lombfúvók

Ha nagyobb területed van, használj egy levélfúvót, hogy a leveleket egy kupacba irányítsd, mielőtt bezsákolod őket a komposztálóba, vagy hogy levélformát készíts, amelyet mulcsként használhatsz az ágyásokon és a szegélyeken.Fontold meg a kombinált levélfúvót és -szívót. A három az egyben kütyük erre ideálisak, amelyek képesek fújni, porszívózni, aprítani, és így eltüntetni a leveleket és más kerti törmeléket.

Ha már a mulcsozásnál tartunk, ha sok kerti törmelék van, amit le szeretne bontani, például vastag gallyak és fatörzsek, érdemes lehet beruházni egy aprítógépbe, amely a vastagabb nyesedéket ideális mulccsá aprítja a növények számára, de ne tegyen bele vetési gyomokat, tüskés metszeteket vagy beteg növényeket. Ezek hátránya, hogy elég zajosak, így a beruházás nem biztos, hogy jól fog esni a szomszédoknak.

A fűnyíró segíthet csökkenteni a gyepen lévő levelekkel kapcsolatos problémákat, ha csak felemeli a késeket és lenyírja a füvet, a leveleket fel kell aprítani és a fűgyűjtőbe kell gyűjteni, készen a komposztálásra.

Ha a fűszegélyek elszabadultak és elszaporodtak a gyomok, a durva területek kezelésére tökéletes eszköz a bozótvágó, egy pengés eszköz, amely a hosszú fű, a bokrok, a gyomok és a csalánfélék ellen is bevethető.

A lombfúvók és levélfúlyók használati utasítását minden esetben érdemes elolvasni, mert fontos információkat tartalmaznak.

Adunk még tippeket a kerti szerszámokhoz, az 5 alapvető kerti szerszám című cikkben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük