Menü Bezárás

A 8 legfontosabb ácsszerszám

Az építőipar egyik leghagyományosabb szerepe vagy szakmája az ácsmunka. Ácsokra vagy famegmunkáló vállalkozókra szinte minden építési projekthez szükség van, így ha kíváncsi, milyen szerszámokra van szükség a munka elvégzéséhez, itt a lista.

Ez a lista nem csak megmutatja, hogy milyen szerszámokra van szüksége, hanem rövid leírást is ad ezekről a szerszámokról, amelyeket az ácsok naponta használnak. Mint minden szakmában, az ácsoknak is számos szerszámra lehet szükségük a munkájuk elvégzéséhez, de ez a lista összefoglalja a legfontosabbakat, illetve az építési projekt során leggyakrabban használt szerszámokat.

Ácsszerszámok

Kézifűrész



A pótolhatatlan, mindig megbízható szerszám, amely sokféle variációt kínál, de mindegyik egy közös célt szolgál. A kézi fűrészt a hagyományos asztalosok kedvelik, mivel a vágást kontrollálni tudják, miközben nagyszerű kivitelezést produkálnak. Mivel ez a szerszám számos variációval rendelkezik, a kézifűrész mindig hasznos eszköz, amelyet mindig magával kell vinnie. Többek között létezik hagyományos fűrész, fémfűrész, kopófűrész és hasítófűrész. A kézifűrész nem helyettesíti a motoros fűrészt, de mivel a legegyszerűbb, hasznos, nem pedig opcionális, hogy legyen nála. Ha teheti, egy motoros fűrész nagyszerű ötlet, egy akkumulátoros pedig még jobb.

Vízmértékek

A ma már akár az okostelefonodban is elérhető vízmértékek kritikus fontosságúak a tökéletes vízszintes felület vagy termék eléréséhez. Egyes ácsok jobban szeretik, ha hosszabb vízmértékkel rendelkeznek, de minden az alkalmazástól és a famegmunkálás típusától függ. Ha szegecsekkel dolgozik, akkor a rendezettebb termék érdekében hosszabb szintek használatát javasoljuk. A rövid szint félrevezetheti Önt, ha nem ismeri a tűréseket és eltéréseket a rövid szint használatakor.

Mérőszalagok


Mindig kéznél van és hasznos, minden asztalos használ mérőszalagot, még a legkisebb munkákhoz is. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a munkához a megfelelő méretekkel rendelkezzen. A mérőszalagok közül mindenképpen a legmegfelelőbbet használja, amelyen a megfelelő pontosság van. Többféle lehetőség van, köztük elektronikus típusok is, amelyek segíthetnek a fadarabok mérésében. Ügyeljen arra, hogy legyen olyan, amelyikben a méterek és a lábak beállítása is lehetséges, mert néha mindkét rendszert használják a tervekben és a munkában.

Véső


Egy jó, ötvözött acélból készült vésőre van szükség a tiszta vágások elvégzéséhez. A vésők különböző méretekben kaphatók, 1/4 hüvelyktől kezdve a 2 hüvelyk hosszúságig. A vésőket az ácsok és a famegmunkálók használják a fa kivágására ajtópántokhoz és más finom famegmunkálási munkákhoz. Léteznek sarokvésők is, amelyek úgy működnek, mint egy lyukasztó, és egyetlen kalapácsütéssel eltávolítanak egy fadarabot. Ne feledje, hogy az éleket élesen és olajozottan kell tartani, hogy a véső tovább bírja. A fa nyeleket ajánlott fémmel lefedve használni, hogy ellenálljanak a folyamatos kalapálásnak és tovább bírják a használatot. A vésők kiválóan alkalmasak a fedélzeti deszkák felfeszítésének pozicionálására, mielőtt a vázszerkezethez rögzítené őket.

Munkapad

A fűrészláb vagy munkapad nagyon praktikus és kényelmes eszköz. A fűrészlova az ács legjobb barátja, segít a fadarab pihentetésében, miközben más területeken dolgozhat vagy vághat. A könnyű és hordozható fűrészlovakat nagyon gyakran használják az ácsmunkák során a keretezés vagy az ajtószerelés során, lehetővé téve, hogy pontos vágásokat végezzen, még akkor is, ha teljesen egyedül dolgozik. A legkifinomultabb modellek rögzítőkkel és állítható felületekkel vannak felszerelve, így mozgathatja, és szinte bármilyen fafajtához illesztheti.

Szögbelövő pisztoly

Ha faipari munkákat végez, mindenképpen szüksége lesz egy szögbelövő pisztolyra. A szögpisztollyal gyorsabban és nagyon hatékonyan lehet szögeket pattintani. Bár ez a lista többnyire olyan elemeket tartalmaz, amelyek nem elektromos vagy akkumulátorral működnek, a pisztoly az egyik legjobb eszköz, amellyel időt és pénzt takaríthat meg az ácsmunkák során. Több különböző teljesítményű modell létezik, ezért győződjön meg róla, hogy kiválasztja az Önnek legmegfelelőbbet.

Ceruza

Egy ácsnak mindig szüksége van egy ceruzára, hogy megjelölje, hol lesz a következő vágás. Vannak mechanikus ácsceruzák, amelyeket soha többé nem kell kihegyezni. Ez a fajta ceruza úgy néz ki, mint egy használati kés, hogy éles, tiszta vonalat készítsen. Kicsit drága, de szeretni fogja, és könnyebb lesz hordozni és használni. A ceruzák vagy bizonyos esetekben a krétavonalak mindig hasznosak, olcsók, és segítenek a keretezés vagy a vágások elkészítésekor.

Ács négyzet

Az ács négyzet még mindig egyike azoknak a szerszámoknak, amelyekkel, függetlenül attól, hogy mennyire fejlett a technológiánk, még mindig szükségünk lesz a négyzetre néhány vágás elvégzéséhez. A legelőnyösebb méret a 6 hüvelykes modell, könnyen hordozható és használható. Nagyszerű, ha asztali fűrésszel együtt használjuk, és még néhány szögelésnél is segíthet. Ha ilyet vásárol, mindenképpen fém szöget válasszon, mivel a műanyag elveszítheti az alakját, és befolyásolhatja a méréseket.

A Milyen szerszámok kellenek egy asztalosnak című cikket is ajánljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük