Menü Bezárás

10 legfontosabb kőműves szerszám

Az építőipari szakmához hozzátartozik, hogy minden munkához a legfontosabb szerszámokkal rendelkezzen. Bizonyos esetekben a megfelelő kőműves szerszámok és berendezések segítenek abban, hogy hatékonyabb legyen a különböző projekteken való munka során. Más esetekben ezek jelentik a különbséget a biztonságos munkavégzés és a felesleges kockázatvállalás között.

Akár egy nagyobb céget vezet, akár egy független vállalkozó, kulcsfontosságú, hogy a kőműves szerszámok teljes arzenálja álljon rendelkezésére. Íme, egy pillantás az összes lényeges eszközre, és néhány olyan hozzáadott bónuszra, amelyekkel hatékony és védett maradhat.

A legjobb kőműves szerszámok

Kőműves kalapács

Ha kőműves szerszámokról van szó, ez a legfontosabb kiindulópont. A kőműves kalapácsnak két különálló oldala van, mindegyiknek megvan a maga speciális célja. Azt a lapos végét a többi hagyományos kalapácshoz hasonlóan a szögek beverésére használják. A másik oldala egy éles végű, mint egy véső. Ez vágja a vonalakat a kő- vagy téglafalazat körül. A gyakorlatban mindkét oldal kiegészíti egymást, hogy a lágy és a kemény ütések keverékét biztosítsa. Az éles véget a munka elvégzése után tisztításra is használhatja.

Drótkefe

Ahogy az imént említettük, a kalapács használata után gyakran maradnak beton- vagy kőzetdarabkák a munkaterületen, amelyeket el kell takarítani. A kalapács éles végét szükség esetén használhatja, de nagyobb léptékben jobb, ha drótkefét használ. Ezt általában műhelyporszívóval kombinálják, hogy minden törmeléket eltávolítsanak.

Motoros fűrész

A kőműves vágószerszámok elengedhetetlenek az olyan kemény anyagok, mint a tégla, átvágásához. A legtöbb kőműves a tartósság miatt gyémántlapos körfűrészt használ. A tartósság mellett szakértő kézre is szükség van, hogy ne sérüljön meg a tégla alatti felület. A motoros fűrészeket kézi vagy asztali fűrészhez hasonlóan lehet használni.

Kiegyenlítő szerszámok

A falazásnál elengedhetetlen a vízszintes és függőleges vonalak pontos igazítása. Itt jönnek a képbe a szintezők. Ennek többféle módja van, mind a két legelterjedtebb lehetőség a spóroló szintező. Ennek a műanyag/fából készült szerszámnak egy cső van a belsejében egy légbuborékkal. Ezután a vízmértéket a falazási projekt felületére helyezi, és megnézi a buborékot. Ha a buborék a cső közepén van, akkor a felület vízszintes. Más lehetőségek közé tartozik a vízmérték, amely egy rugalmas műanyag cső, benne vízzel. Ez remekül alkalmas a szint ellenőrzésére két különböző ponton.

Simítókanalak

Vitathatatlanul a kőművesek jellegzetes eszköze, van néhány különböző, amivel tisztában kell lennie. A legfontosabb simító a V-s simító, más néven négyszögletes rovátkoló simító. Ennek a szerszámnak két egyenes oldala van, és további két rovátkolt oldala. Ezeket úgy tervezték, hogy egyenletes ütemben adagolják a habarcsot egy sík felület körül. Míg a V simítóra szinte minden falazási munkaterületen szükség van, vannak olyanok, amelyeknek speciálisabb a felhasználása. A margós simító egy jó példa erre. Ez egy hosszabb, vékonyabb simító, amelyet kifejezetten arra használnak, hogy kis mennyiségű habarcsot vigyenek fel a kőre és terítsék el. Ez olyan dolgokhoz jó, mint például a kőfurnérok, ahol nem szeretné, ha a habarcs kifolyna az oldalára.

Fugázók

Ezeket a habarcsfugák, azaz a téglák közötti kis rések kialakítására használják, ahol a habarcs látható. Ezek lapos fémrudak, amelyek a szükséges fugától függően lehetnek hegyesek, kerekek vagy laposak.

Mozsártálca

Az acélból vagy kemény műanyagból készült serpenyők a habarcs szállítására, keverésére és szükség esetén felemelésére szolgálnak. Hasonló változatok léteznek más gyakori anyagokhoz, például homokhoz, cementhez vagy betonhoz.

Blokkoló véső

Bizonyos helyzetekben nagyszámú tömböt kell felhasítania, olyannyira, hogy pusztán a kalapács használata nem teljesen hatékony. Ilyenkor érdemes megnéznie, hogy milyen lenne egy zúzókalapács és egy blokkoló véső használata. Ezeket acélból készült, így pontosan oda tudja tenni, ahová hasítani kell, ahelyett, hogy abban reménykedne, hogy jól céloz a kőműveskalapáccsal.

Mérőszalag

Ez fontos ahhoz, hogy szükség esetén szúrópróbaszerűen ellenőrizze az alapvető méréseket. Sok kőműves kombinálja ezt más felszerelésekkel, például egy falazási négyzettel és a fent említett szintezőkkel.

Védőfelszerelés

A kőművesmunkák során szükséges védőfelszereléseket is meg kell említenünk. Bár a különböző feladatok és munkaterületek speciális igényeket támaszthatnak, néhány általános dologra mindig számíthat:

  • védősisak
  • kesztyűk
  • szemvédelem (védőszemüveg)
  • fülvédő, ha gyakran dolgozik elektromos szerszámokkal
  • légzőmaszk a por belégzésének elkerülése érdekében.
  • acélbetétes csizma
  • hám és egyéb védelem, ha magasban dolgozik

Mindenképpen nézzen utána a területére vonatkozó helyi előírásoknak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden szükséges egyéni védőeszközzel rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük